Tvist på SiS om bemanningsföretag

SIS2012-03-15

Det blir tvist om SiS upphandling av bemanningsföretaget Perido som saknar kollektivavtal. ST vid SiS anser sig inte ha fått det medbestämmande man har rätt till. Därför har det inte heller varit möjligt att kräva att de inhyrda har kollektivavtal.

Upphandlingen av receptionist och växel på SiS får ett arbetsrättsligt efterspel. ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS, har påkallat en tvisteförhandling.

– Först och främst är det för att arbetsgivaren inte informerat oss om att det skulle ske en ny upphandling. Det är ju bara med den informationen som vi skulle ha kunnat påkalla förhandling, säger ST-avdelningens vice ordförande Tobias Bjerman.

Det är ingen stor upphandling, bara motsvarande två heltidstjänster, men den är principiellt viktig för ST, menar Tobias Bjerman. Det är nämligen avdelningens uppfattning att det råder en överenskommelse med arbetsgivaren om att inte köpa in tjänster från företag utan kollektivavtal.

– Vi anser att vi har en sådan överenskommelse sedan tidigare. Dessutom är det vår åsikt att det skall vara så. Och problemet är att vi inte fått framföra det eftersom vi inte kallats till förhandlingsbordet.
Bemanningsföretaget Perido Skills saknar kollektivavtal. Företagets anbud låg påtagligt lägre än konkurrenternas.

Tobias Bjerman tror kanske inte att ST-avdelningen hade kunnat ändra arbetsgivarens beslut att upphandla tjänsten. Den har utförts av ett annat företag i 18 år. Under den perioden har tjänsten inte upphandlats.

– Men jag tror och hoppas att om vi hade fått framföra vår syn så hade arbetsgivaren valt ett företag med kollektivavtal. Det är de svar vi fått när vi ställt frågan i andra sammanhang.

De regler ST inom SiS anser att arbetsgivaren brutit mot är medbestämmandelagens paragraf 19 om fortlöpande information samt paragraf 11 om arbetsgivarens skyldighet att kalla till förhandling inför viktigare förändringar i verksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA