Tyskland jagar källor inom staten

LÄCKOR2007-08-21

Tyska åklagarmyndigheter jagar ett okänt antal politiker och statstjänstemän. Deras brott: Att ha läckt hemliga uppgifter till journalister.

Av:  Christoph Andersson

Under våren och sommaren har ett utskott i förbundsdagen granskat CIAs kidnappningar av misstänkta terrorister. Bland de misstänkta finns personer bosatta i Tyskland. Frågan är vilken roll tyska säkerhetstjänsten BND spelat och vad regeringen visste. Underlaget utgörs av dokument med hundratals hemligstämplade sidor.

– Till min förvåning dök uppgifter ur handlingarna upp i pressen – innan vi ens var färdiga med granskningen, säger den kristdemokratiske utskottsordföranden Sigfried Kauder till tyska medier.

Därför har han låtit polisanmäla 17 journalister vid Spiegel, Süddeutsche Zeitung och andra stora tidningar. Brottsrubriceringen motsvarar den svenska paragrafen om grov olovlig befattning med hemlig uppgift. Bevismaterialet består av artiklar med påstådda citat ur de hemliga dokumenten, alternativt likartade ordalydelser. På detta sätt hoppas Kauder få klarhet i vilka politiker och tjänstemän som läckt.

Kritiskt journalistförbund

– Syftet är att skrämma källorna och avskräcka andra från att läcka, säger Heinz Leyendecker som är undersökande reporter på Süddeutsche Zeitung i München.

Han är en av de polisanmälda journalisterna, men i hans fall har åklagarmyndigheten i München lagt ner förundersökningen. I Berlin och Hamburg fortsätter dock utredningarna mot journalister och deras hemliga källor.

– Vi ser väldigt allvarligt på åklagarmyndigheternas agerande, säger Ulrike Maercks-Franzen som är kanslichef på det tyska journalistförbundet DJU.

DJU är en del av storfacket Verdi, som organiserar både statstjänstemän och journalister. Tillsammans med liberala partiet FDP, de Gröna och socialdemokratiska SPD kräver Verdi en lagändring.

– Vi vill ha ett förbud mot att åklagare försöker avslöja läckor genom att ge sig på journalister, säger Ulrike Maercks-Franzen.

Striktare regler planeras

Till skillnad från Sverige existerar inget meddelarskydd i Tyskland. Dessutom är källskyddet begränsat. Oavsett hur det går med polisutredningarna överväger krist- och socialdemokrater att införa nya regler i förbundsdagen.

– Hemliga handlingar ska inte längre delas ut till politiker och tjänstemän. I stället ska dylikt material bara kunna läsas i särskilda rum, under strikt kontroll. Det ska inte ens vara tillåtet att ta med sig anteckningar därifrån, säger Thomas Oppermann som är SPDs gruppledare i utskottet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA