UD tystade ambassadörer

ÖPPENHET2011-12-22

Utrikesdepartementet, UD, får hård kritik för att ha belagt ambassadörer med munkavle. Både SVT och Aftonbladet kritiserar UD, liksom Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

SVTs vd Eva Hamilton är upprörd över att bokade intervjuer har ställts in av UD. Tillsammans med programchefen Jan Axelsson har hon skrivit ett kritiskt brev till UD, sedan både ambassadören Barbro Elm i Nordkorea och Lars Danielsson, ambassadör i Sydkorea, ställt in redan överenskomna intervjuer efter initiativ från UD i Stockholm.

Också Aftonbladet fick besked av Lars Danielsson att han inte kunde uttala sig om läget i landet efter Kim Jong Ils död. Enligt Aftonbladet hänvisade Lars Danielsson till UDs presstjänst.

”Det som gäller är att om man är ambassadör i ett område där det är ett kritiskt läge ska man inte helst framträda citerad. Om vi bedömer att det kan skada det diplomatiska uppdraget så uppmanar vi ambassadören att inte ställa upp”, säger chefen för presstjänsten, Anders Jörle, till tidningen.

Anders Jörle hänvisar enligt Dagens Media till att både Aftonbladet och SVT kunde ha bett utrikesminister Carl Bildt, M, om kommentarer.

”Det rimmar illa med en regering som vill öka transparensen. Representanter från regeringen har sagt att de vill ha öppenhet som ledstjärna. Det här är precis tvärt om”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till Aftonbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA