Bild: Getty Images

Undantag för snabbare platsutbyggnad utreds

KRIMINALVÅRDEN2024-03-19

Regeringen tillsätter en särskild utredare för att effektivisera arbetet med att bygga ut häkten och anstalter. ”Att minska regelkrånglet vid byggnation är en viktig del för att underlätta och snabba på Kriminalvårdens expansion”, framhåller justitieminister Gunnar Strömmer, M, i ett pressmeddelande.

Regeringen konstaterar att åtgärderna inom kriminalpolitiken gör att den stora bristen på häktes- och anstaltsplatser väntas öka. Därför tillsätts nu en utredare för att göra det möjligt att snabba på utbyggnaden. Utredaren Kathrin Flossing Wiklunds uppdrag blir att lämna förslag för att förbättra förutsättningarna för att bygga fler häkten och anstalter genom en förkortad plan- och byggprocess.

”Regeringen vidtar flera åtgärder för att ge Kriminalvården goda chanser att expandera. Det handlar bland annat om rekordstora ekonomiska anslag, en långsiktig plan för utbyggnad och att se över möjligheten att hyra anstaltsplatser utomlands. Att minska regelkrånglet vid byggnation är en viktig del för att underlätta och snabba på Kriminalvårdens expansion”, konstaterar justitieminister Gunnar Strömmer i pressmeddelandet.

Utredaren ska ta hänsyn till resultaten av pågående och genomförda satsningar för att utöka antalet platser, som till exempel användningen av typhus. Utredaren ska också beakta potentiella undantag från krav i plan- och bygglagen som är mindre relevanta vid byggnation av häkten och anstalter, samt undantag från regler i exempelvis miljöbalken och fastighetsbildningslagen.

Utredaren ska lämna sina förslag senast 31 oktober i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA