Ung norrländska tar över i SKTF

SKTF2004-10-13

Eva Nordmark heter den nya ordföranden för fackförbundet SKTF. Vid kongressen i Västerås vann hon klart över sina motkandidater.

Grattis Eva Nordmark! Vad vill du åstadkomma som ordförande?
– Tack. Jag hoppas SKTF ska bli mer utmanande och ta mer plats vad gäller den framtida välfärden och arbetsmarknaden.

Är din låga ålder en fördel i det nya jobbet?
– Jag är småbarnsmamma och mitt i yrkeslivet. Det perspektivet kan jag tillföra. Många har sagt till mig att det är bra med en ordförande som de yngre kan identifiera sig med.

Du bor i Luleå. Vad säger barnen (6 och 8 år) om att du ska jobba i Stockholm?
– De är jätteglada och jag tror att de är lite stolta. Men jag hade inte kunnat ta jobbet om jag inte haft en man som ställer upp och ett bra socialt nätverk.

Är det en fördel eller nackdel att du varit riksdagsledamot för socialdemokraterna?
– Jag tar med mig mitt politiska kontaktnät, vilket jag anser är en fördel. När jag blev regionchef för SKTF i Luleå 1999 lämnade jag mina politiska uppdrag.

Hur tror du att det går med vårt välfärdssystem i framtiden?
– Jag tror att om välfärden är av god kvalitet så är människor beredda att betala för den.

Ska välfärden vara privat eller offentligt finansierad?
– Den bör vara i offentlig regi när det handlar om myndighetsutövning. I övrigt är det viktigast att verksamheten och personalens villkor är bra.

Vad ser du som fackets viktigaste uppgift i dag?
– En viktig sak är att engagera de unga för våra fackliga idéer. Vi måste visa att det faktiskt betyder något att vara med i facket. Det ska bli spännande när det kommer in nya medlemmar i samband med de stora pensionsavgångarna. Vi hoppas kunna rekrytera 15 000 nya medlemmar nästa år.

Hur ser du på samarbetet med ST?
– Det är oerhört viktigt. Jag ska besöka STs kansli i veckan. SKTF prioriterar samarbetet med ST.

Tror du det blir nya försök att slå samman förbunden?
– Jag var positiv till samarbetsplanerna mellan ST, SKTF, HTF och Försäkringsanställdas förbund. Jag törs inte bedöma möjligheterna nu, men i ett längre perspektiv kanske det kan bli aktuellt igen.

Eva Nordmark

33 år, lever med man och två barn, sex och åtta år, i Luleå

Varit verksamhetschef vid SKTF-centret i Luleå och har arbetat som handläggare på försäkringskassan.

Ordförande för TCO-Norrbotten.

Suttit i riksdagen för socialdemokraterna, jobbat kommunalpolitiskt och har varit ordförande för SSU i Norrbotten.

Efterträder Inger Efraimsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA