Ungdomshem får kritik för respektlös behandling

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2018-04-05

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot det statliga ungdomshemmet Stigby, där ungdomar klagar över kollektiva straff och respektlös behandling. Institutionens ledning erkänner brister och skyller på svårigheter att hitta personal.

Efter att ha tagit emot sammanlagt tolv klagomål från ungdomar placerade på Stigby 2016-2017 gjorde IVO i höstas en oanmäld inspektion på hemmet. De sju ungdomar som inspektörerna talade med vid besöket framförde alla klagomål på att de behandlades respektlöst av en del av personalen.

En del ansåg att anställda provocerade fram bråk, och två klagade på rasistiska skämt från personalen. Ungdomarna hävdade också att de blev utsatta för kollektiva bestraffningar.

Institutionsledningen har svarat IVO att man är medveten om att en del anställda brister i sitt bemötande, och påtalade att det är svårt att rekrytera behörig personal. Vidare saknar ungdomshemmet extern handledning, även det på grund av rekryteringssvårigheter.

IVO skriver i sitt beslut att ”verksamheten inte uppfyller kraven på god kvalitet” och att Stigby kommer att följas upp med nya inspektioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA