Ungdomshemmets chef avgår

SIS2004-09-24

Chefen för Råby ungdomshem avgår. Institutionen har fått omfattande kritik från Arbetsmiljöinspektionen och i en medarbetarenkät, men generaldirektör Sture Korpi ger chefen sitt stöd.

I förra numret av ST Press rapporterade vi om de krav som Arbetsmiljöinspektionen ställt på Råby ungdomshem efter en inspektion. Ett var att ledningen skulle kalla in externa konsulter för att lösa de arbetsmiljöproblem som funnits under längre tid. För närvarande är flera personer långtidssjukskrivna av psykosociala skäl, och Arbetsmiljöinspektionen har fått in tre anmälningar från arbetsplatsen om kränkande särbehandling.

Det är inte första gången kritik riktas mot Råby. En konsult som kallades in för ett par år sedan beskrev i sin rapport motsättningar mellan fack och arbetsgivare, dåligt samarbete mellan avdelningar och en över huvud taget konfliktfylld arbetsplats. Konsulten föreslog bland annat utbildning för cheferna i ledarskap och i rollen som arbetsgivare.

Nu har Lars Wetter, institutionschef sedan 1998, beslutat att avgå. Han blir dock kvar på sin post till februari nästa år, då han tillträder en ny post i Göteborg – ännu oklart vilken.

Råby ingår i Statens institutionsstyrelse, SiS, vars generaldirektör Sture Korpi ställer sig bakom sin underordnade chef.

– Lars Wetter har inte fått sparken. Han har fungerat mycket bra som chef, säger Sture Korpi.

I ett pressmeddelande från SiS hävdas att en medarbetarenkät från 2004 visar att »många« i personalen på Råby är nöjda med sitt arbete, men att »vissa« även upplever brister i kontakten med ledningen.

Det får nog betraktas som en kraftig skönmålning. I själva verket ger de anställda på Råby sina arbetsförhållanden betydligt sämre betyg än genomsnittet inom SiS på nästan samtliga punkter. Skillnaderna är särskilt stora när det gäller ledarskap och ledning, respekt och öppenhet, mål och tydlighet samt i fråga om hur kompetens tas till vara och belönas. Förtroendet för institutionschefen är det lägst uppmätta inom SiS.


Cheferna på Råby ger däremot ett mycket gott betyg åt verksamheten, visar en särskild chefsenkät.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA