Unionen uppges vilja överta ST-folk

POSTEN2008-05-15

Fackförbundet Unionen vill överta STs 4 000 medlemmar på Posten. Uppgiften i tidningen Kollega kom som en total överraskning för STs avdelningsordförande Kjell Strömbäck.

Det var först när tidningen Kollega ringde upp Kjell Strömbäck som STs avdelningsordförande inom Posten ställdes inför uppgiften att Unionen siktar på att försöka överta STs cirka 4 000 medlemmar i det statliga bolaget.

– Det kom som en överraskning för mig, säger han till ST Press.

Några kontakter i frågan har hittills inte tagits mellan Unionen och ST, förklarar Kjell Strömbäck som även sitter i STs förbundsstyrelse.

– Det är ett lite underligt sätt att agera. Man borde ha diskuterat med oss först, och pratat med förbundsstyrelsen. Så jag vet inte vad jag ska förvänta mig just nu.

När Posten blev aktiebolag 1994 var det dåvarande fackförbundet HTF intresserat av att ta över STs medlemmar, på samma sätt som dåvarande förbundet Sif tog över medlemmar inom Telia. Men övergången blev aldrig aktuell, och ST har haft kvar sin avdelning inom Posten.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta medlemskapet i ST, säger Kjell Strömbäck. Det finns inget medlemstryck eller underlag att säga så. Jag vet att medlemmar under åren har ifrågasatt om man ska vara med i ST eller något annat förbund. Men det är mer sporadiskt, ingen reell opinion.

ST-avdelningen har däremot varit i kontakt med Unionen när det gäller ett 100-tal anställda, både ST-anslutna och andra, vars jobb inom ekonomiadministration nu har lagts ut på entreprenad. ST vill att Unionen övertar ansvaret för att organisera dem. Men hittills har man, enligt Kjell Strömbäck, inte fått något svar.

ST Press har sökt företrädare för Unionen för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA