Om Therese Svanström väljs till ordförande är det första gången sedan Lennart Bodström valdes 1970 som någon som inte tidigare varit ordförande för ett av TCOs medlemsförbund blir organisationens ordförande.
Bild: Camilla Svensk/Unionen
Om Therese Svanström väljs till ordförande är det första gången sedan Lennart Bodström valdes 1970 som någon som inte tidigare varit ordförande för ett av TCOs medlemsförbund blir organisationens ordförande.

Unionens kanslichef föreslås leda TCO

TCO2019-11-22
Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO, Tjänstemännens centralorganisation. Hon är nu kanslichef på Unionen.

I september lämnade Eva Nordmark ordförandeposten i TCO för att bli arbetsmarknadsminister. Nu föreslås Unionens kanslichef Therese Svanström bli hennes efterträdare som ordförande för TCO, centralorganisation för 13 fackförbund, däribland ST.

”Att bli föreslagen att leda världens starkaste tjänstemannarörelse gör mig stolt och glad. Om jag väljs vid kongressen är mitt mål att skapa ett ännu större inflytande för TCO-förbundens medlemmar”, kommenterar Therese Svanström nomineringen i ett pressmeddelande på TCOs hemsida.

Om det blir så avgörs 9 december när TCO har extrakongress.

Väljs Therese Svanström till ordförande är det första gången sedan Lennart Bodström valdes 1970 som någon som inte tidigare varit ordförande för ett av TCOs medlemsförbund blir organisationens ordförande.

Therese Svanström var fram till juni 2018 statssekreterare hos dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, S, ett jobb hon lämnade för att bli kanslichef på Unionen. Från 2007 till 2014 arbetade hon på TCO-förbundet Vision, från 2011 som kanslichef. Hon har tidigare varit politisk sakkunnig i Regeringskansliet och förbundssekreterare i Socialdemkratiska studentförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.