Universitet och högskolor flyger mest

HÖGSKOLAN2019-03-21

Mer än hälften av de statliga myndigheternas utsläpp från flygresor kommer från universitets- och högskoleområdet, uppger Sveriges Radios Ekot.

Myndigheternas flygresor genererar ungefär 100 000 ton koldioxidutsläpp per år, enligt siffror från Naturvårdsverket som Ekot har sammanställt.

Över hälften av utsläppen orsakas av universitet och högskolor. I topp bland dem ligger Karolinska institutet, KI.

”Med tanke på den kännedom vi har runt om i världen, så är våra forskare efterfrågade i internationella nätverk. Då vill man ha kontakt med oss på ett personligt plan”, säger Kjell-Ove Lindgren som är resesamordnare på KI till Ekot.

Vid flygresor som är längre än 50 mil stod de myndigheter som ligger under utbildningsdepartementet för 60 procent av koldioxidutsläppen. Dessa myndigheter orsakade också störst andel utsläpp för kortare flygresor än så, där var siffran 30 procent.

När statistiken sorteras på utsläpp per anställd hamnar i stället myndigheter som Folke Bernadotteakademien, Nordiska Afrikainstitutet och Rymdstyrelsen högst på listan. Det beror på att dessa har många internationella uppdrag samt få anställda, enligt Ekot.

Alla siffror gäller 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA