Universitetets rektor sitter kvar

UPPSALA UNIVERSITET2014-02-27
Den akuta krisen på Uppsala universitet är över. Styrelsen beslutade i dag att inte rekommendera rektor Eva Åkessons avgång. Beslutet ledde till att vicerektorerna avgick, skriver UNT.

Det har sedan en tid tillbaka rått en öppen konflikt mellan rektor Eva Åkesson och tre vicerektorer och ett antal dekaner vid Uppsala universitet. Vicerektorerna och dekanerna har i ett brev till universitetets styrelse, konsistoriet, krävt rektorns avgång.

I dag hade styrelsen vid Uppsala universitet återigen ett möte där vicerektorernas krav på rektor Eva Åkessons avgång togs upp.

Det är regeringen som beslutar om rektorstjänster, men styrelsen vid ett lärosäte kan lämna en rekommendation.

Enligt UNT avslog styrelsen kravet på rektorns avgång, vilket innebär att Eva Åkesson sitter kvar.

”Det här känns fantastiskt. Det är en seger för vårt kollegiala system. Men nu har vi ett jättejobb att göra med att rehabilitera oss och läka alla sår”, säger Helena Danielson, ställföreträdande vice rektor inom naturvetenskap och teknik till Uppsala Nya Tidning. Hon är en av dem som inte skrivit under kravet på rektorns avgång.

De tre vicerektorerna meddelade i dag att de avgår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.