Universitetets rektor sitter kvar

UPPSALA UNIVERSITET2014-02-27

Den akuta krisen på Uppsala universitet är över. Styrelsen beslutade i dag att inte rekommendera rektor Eva Åkessons avgång. Beslutet ledde till att vicerektorerna avgick, skriver UNT.

Det har sedan en tid tillbaka rått en öppen konflikt mellan rektor Eva Åkesson och tre vicerektorer och ett antal dekaner vid Uppsala universitet. Vicerektorerna och dekanerna har i ett brev till universitetets styrelse, konsistoriet, krävt rektorns avgång.

I dag hade styrelsen vid Uppsala universitet återigen ett möte där vicerektorernas krav på rektor Eva Åkessons avgång togs upp.

Det är regeringen som beslutar om rektorstjänster, men styrelsen vid ett lärosäte kan lämna en rekommendation.

Enligt UNT avslog styrelsen kravet på rektorns avgång, vilket innebär att Eva Åkesson sitter kvar.

”Det här känns fantastiskt. Det är en seger för vårt kollegiala system. Men nu har vi ett jättejobb att göra med att rehabilitera oss och läka alla sår”, säger Helena Danielson, ställföreträdande vice rektor inom naturvetenskap och teknik till Uppsala Nya Tidning. Hon är en av dem som inte skrivit under kravet på rektorns avgång.

De tre vicerektorerna meddelade i dag att de avgår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA