Uppdrag mot våldsbejakande extremism

RÄTTSVÄSENDE2016-10-14
Regeringen har gett fyra myndigheter särskilda uppdrag kring våldsbejakande extremism. Det berör Kriminalvården, Barnombudsmannen, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse, SiS.

Regeringen har beslutat om fyra nya uppdrag till olika myndigheter för att stärka arbetet mot våldsbejakande extremism. Uppdragen syftar till att personal som arbetar med riskgrupper ska få ökad kunskap.

”Det finns inte ett enskilt svar på komplexa samhällsproblem. Alla de som möter personer i riskzonen att rekryteras in i den våldsbejakande extremismen måste ha kunskap och praktiska verktyg för att bedriva ett effektivt förebyggande arbete”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen ska fortsätta ge stöd till socialtjänsten i arbetet mot våldsbejakande extremism. Det är viktigt att personalen har kunskap om hur olika ärenden inom socialtjänsten som rör våldsbejakande extremism kan hanteras. Myndigheten ska också genomföra en ny kartläggning av socialtjänstens erfarenheter av våldsbejakande extremism.

SiS får i uppdrag att stärka det förebyggande arbetet inom de särskilda ungdomshemmen. Dessutom ska SiS förstärka arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter inom ramen för sin skolverksamhet.

Barnombudsmannen ska öka kunskapen om barns erfarenheter av problemet med att personer reser från Sverige till konfliktområden i terrorismsyfte. Uppdraget syftar till att med utgångspunkt i barns upplevelser och erfarenheter kunna förebygga att barn far illa.

I en tidigare studie har Kriminalvården genomfört en kartläggning av metoder och arbetssätt som kan användas för att förebygga våldsbejakande extremism hos Kriminalvårdens klienter. Uppdraget är nu att utveckla och långsiktigt förankra arbetet mot våldsbejakande extremism inom myndigheten. I det arbetet ska jämställdhetsperspektivet beaktas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.