Uppgörelse om hemliga tvångsmedel

INTEGRITET2014-10-15
Regeringspartierna har kommit överens om ny lagstiftning om avlyssning och andra tvångsmedel i samband med arbete mot allvarliga brott, uppger Ekot. En ny integritetsskyddsmyndighet ingår i uppgörelsen.

Socialdemokraterna kom tidigare i år överens med alliansregeringen om att permanenta den tidsbegränsade lagstiftningen om hemliga tvångsmedel. Miljöpartiet har varit mycket kritiska till regelverket, och motsatte sig förslaget att permanenta lagstiftningen. Inrättandet av en särskild myndighet för att övervaka integritetsskyddet är en eftergift till MP.

”Hemlig teleövervakning, telefonavlyssning och buggning är oerhört viktigt när man utreder organiserad kriminalitet”, säger justitieminister Morgan Johansson, S, till Ekot.

Frågan om att permanenta den gällande lagstiftningen behandlas för närvarande i riksdagens justitieutskott, och där finns nu en majoritet för förslaget, i och med att MP ansluter sig till överenskommelsen mellan S och alliansen.

Annika Hirvanen, MP, är vice ordförande i riksdagens justitieutskott. Hon påpekar att kravet på en särskild integritetsskyddsmyndighet drivits länge av partiet:

”Det handlar om att samla tillsynen av integritetsfrågorna som idag är utspridda på väldigt många olika myndigheter, och så se till att de frågorna får en större tyngd när man prioriterar olika intressen”, säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.