Uppgörelse om Salberga

KRIMINALVÅRDEN2008-04-10

Kriminalvården och facken har kommit överens om tillfälliga lösningar på problemen vid storfängelset Salberga. Därmed avstår facken från att dra in Arbetsmiljöverket.

– Generaldirektören har gått in och tagit ett kraftfullt beslut i frågan. Vi är nöjda med det, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, till TT.

Enligt ST och Seko har Salberga varit underbemannat sedan starten förra hösten. Fängelset har plats för 343 intagna i anstalt och häkte och 185 kriminalvårdare. Facken har pekat på att det finns exempel på personal som jobbat 70 timmar övertid på en månad.

Justitieombudsmannen, JO, har också i flera beslut riktat kritik mot Salberga. Och de fackliga organisationerna har hotat med att be Arbetsmiljöverket stänga delar av fängelset om inte personalstyrkan utökas.

Uppgörelsen med Kriminalvården innebär att det ena av två häkteshus stängs under juli, augusti och september, vilket kommer att frigöra ett 20-tal kriminalvårdare. Ytterligare ett tiotal kriminalvårdare får skjuta upp starten av sin högskoleutbildning till hösten. Och Kriminalvården frigör en av cheferna för att enbart syssla med bemanningsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lotta Högkvist (ej verifierad) ons, 04/16/2008 - 16:35
Jag tycker att det är lite märkligt att en fackförbundstidning inte vet om att det endast är skyddsombud/huvudskyddsombvud som kan anmäla arbetsgivaren till arbetsmiljöverket....Fackföreningarna har ingenting med den sortens frågar att göra.
I övrigt en mycket bra artikel1

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA