Uppsala universitet erbjuder kurser för alla

UTBILDNING2016-08-25
Nu slår Uppsala universitet upp dörrarna för vem som helst att läsa helt öppna och kostnadsfria internetbaserade utbildningar. I första steget erbjuds tre vitt skilda utbildningar.

Utbildningarna ges i Mooc-form. Mooc står för massive open online courses. Denna typ av erbjudanden har spridit sig internationellt i universitetsvärlden och nu bjuder Uppsala universitet in till öppna kurser för alla i tre ämnen – antibiotikaresistens, klimatförändring och finanskriser.

”Uppsala universitet har spetskompetens inom dessa både viktiga och efterfrågade områden och vi vill prova detta sätt att erbjuda många fler att ta del av den. Vi har valt tre områden där vi håller mycket hög internationell nivå, vi lyfter fram det bästa”, skriver rektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

Kurserna ger inga poäng, men vem som helst kan läsa dem på webben. Det ställs inga inträdeskrav, det kostar inget och tusentals kan läsa samma kurs samtidigt. Allt som behövs för att delta är tillgång till nätet via en dator, surfplatta eller smartphone.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.