Utbetalningar till företag ska granskas

STATSFÖRVALTNING2022-12-09

Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att granska om ett antal myndigheter och andra aktörers utbetalningar till företag och andra juridiska personer är korrekta. Syftet är att motverka felaktiga utbetalningar.

Enligt regeringens uppdrag ska Statskontoret granska Energimyndigheten, Folkbildningsrådet, Kulturrådet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Naturvårdsverket, Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och Skolverket. Statskontoret ska analysera om det behövs ändrade regelverk och lämna förslag till andra åtgärder som kan minska riskerna för felaktiga utbetalningar.

”Det är viktigt att statliga stöd bara går till dem som är berättigade till det. Idag är kunskapen om hur myndigheter och organisationer arbetar för att säkerställa korrekta utbetalningar av statliga stöd till företag begränsad. Vi behöver se till att berörda aktörer har förutsättningar att förhindra felaktiga utbetalningar, och att stöd inte betalas ut till oseriösa företagare eller till kriminella”, kommenterar finansminister Elisabeth Svantesson, M, regeringsuppdraget i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår att Statskontoret också ska granska att de utbetalade pengarna används i enlighet med de villkor som ställts upp och att eventuella återkrav och återbetalningar av stöd hanteras ändamålsenligt och effektivt. Ekonomistyrningsverket, ESV, ska bistå Statskontoret i arbetet med att identifiera lämpliga åtgärder.

Statskontoret ska löpande informera regeringen om genomförandet av uppdraget och slutredovisa uppdraget senast 7 december 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA