Utökat diskrimineringsförbud

DISKRIMINERING2012-06-14

Regeringen vill införa ett uttryckligt förbud för anställda i stat och kommun att bemöta människor olika på grund av deras ålder. Det är en del av förslaget om utvidgat skydd mot åldersdiskriminering.

Lagskyddet mot åldersdiskriminering omfattar i dag endast arbetslivet och utbildningsområdet. Enligt det förslag som regeringen nu har lämnat till riksdagen utvidgas förbudet till att gälla varor, tjänster, bostäder, allmän sammankomst, offentlig tillställning, hälso- och sjukvård, socialtjänst, socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och statligt studiestöd.

Dessutom ska offentliganställda enligt lag vara skyldiga att behandla alla människor lika oavsett ålder. Förbudet för offentliganställda att diskriminera finns redan, men har hittills inte omfattat åldersdiskriminering.

I propositionen sägs att det utvidgade förbudet är en viktig markering av det allmännas avståndstagande från diskriminering. Regeringen tror också att det kan få en stor praktisk betydelse. Enligt den utredning som förslaget bygger på är ålder ett särskiljande kriterium i relativt stor omfattning i offentlig verksamhet.

Enligt ett pressmeddelande är syftet med regeringens förslag att stärka individens rättigheter och bidra till att människor som diskrimineras får upprättelse och ersättning för den kränkning som diskrimineringen har inneburit. Förhoppningen är också att det utökade förbudet ska leda till en förändrad attityd i samhället, när det gäller synen på ålder.

Det finns vissa undantag från förbudet i lagförslaget. Det ska också i fortsättningen vara tillåtet att ha nedre åldersgränser på barer och restauranger som serverar alkohol, samt fortsatta åldersgränser för försäljning av tobak och spel. Försäkringstjänster undantas också, och pensionärs- och ungdomsrabatter blir tillåtna också i fortsättningen.

Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla från årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA