Utredare vill öka källskyddet i Europa

ÖPPENHET2010-08-16

EU-länderna behöver skärpa lagstiftningen för att skydda journalisters källor. Det skriver EU-parlamentarikern Morgan Johansson, S, som varit Europarådets särskilde utredare.

I en rapport till Europarådet redovisar Morgan Johansson 19 fall där stater i Europa kränkt skyddet av journalisters källor och därmed brutit mot Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. Rapporten ska behandlas i oktober och Morgan Johansson föreslår inför mötet att alla länder i Europa ska anta lagar som skyddar journalisternas källor:

”Mediernas granskande och samhällskritiska uppgift är ett helt avgörande inslag i ett öppet demokratiskt samhälle”, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I Europarådet ingår 47 europeiska stater. Rådet, som övervakar Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, ser oroande tendenser när det gäller pressfriheten i Europa, och tillsatte Morgan Johansson som särskild utredare förra året för att göra en särskild granskning av situationen.

Hans rapport visar på 19 fall där europeiska stater på senare år kränkt skyddet av journalisternas källor, och därmed brutit mot Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. De länder som berörs är Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Holland, Ryssland, Schweiz, Turkiet och Storbritannien.

”Att en undersökande journalist kan hemlighålla sina källor är ofta helt nödvändigt för att han eller hon ska få fram uppgifter om maktmissbruk och missförhållanden. Om till exempel en statstjänsteman eller en anställd av ett privat företag inte kan garanteras anonymitet, så kommer han eller hon inte att våga berätta för en journalist när de ser tecken på korruption eller andra lagbrott. Då kommer det aldrig till allmänhetens kännedom” konstaterar Morgan Johansson.

Han föreslår att alla länder i Europa ska anta lagar som skyddar journalisternas källor. Det räcker inte att lita till journalistisk etik. Det måste finnas en tydlig lagstiftning att luta sig mot, hävdar han. Han vill också att Europarådets ministerkommitté ska utarbeta riktlinjer för domstolar, polis- och åklagarväsende för hur de ska bedöma dessa fall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA