Utredare vill skrota Integrationsverket

MÅNGFALD2006-08-17

Integrationsverket utgår från ett vi-och-dom-tänkande och bör avvecklas. Det är ett av många förslag från professor Masoud Kamalis diskrimineringsutredning.

Av:  Mikael Silberstein

– Skrota Integrationsverket, säger Masoud Kamali.

Han tror inte att förslagen kommer att mottas med öppna armar.

– De flesta ledarsidor kommer nog att hitta en ursäkt för att attackera slutbetänkandet.

Han anser att dagens integrationspolitik spelat ut sin roll, invandrare betraktas ständigt sakna de egenskaper som behövs för att fungera i det svenska samhället.

I stället vill han inrätta myndigheten Introduktionsverket som ska introducera nyanlända till Sverige. Ytterligare en myndighet ska granska andra myndigheters insatser mot diskriminering.

– Det är viktigt för en ny integrationspolitik att minska klassklyftorna, utan det kan inte integrationen fungera. Och politiken måste främja allas lika möjligheter oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller ålder.

Kritiken tillbakavisas av Integrationsverket, gd Andreas Carlgren:

– Om vi ska komma till rätta med orättvisor måste de kartläggas. Att följa upp hur det går för invandrare är viktigt. Det anser jag inte är särskiljande.

Andreas Carlgren anser inte att det är hans roll att i nuläget peka ut åtgärder för att öka integrationen. Om politikerna ger honom i uppdrag att ändra verksamheten gör han det. Men han slår tillbaka mot Masoud Kamali.

– Han plockar lösryckta delar ur våra rapporter och kritiserar forskare som inte har samma åsikter som han. Vi är för pluralism och vill inte vara ett ideologiverk.

Hur är ert uppdrag från regeringen?

– Regleringsbreven från justitiedepartementet har blivit tydligare. En del av Masoud Kamalis kritik bygger på gamla revisionsrapporter.

Utredningens förslag

* Vid offentliga nyanställningar ska personer med låg inkomst i marginaliserade områden få förtur. Nästan likvärdiga kunskaper krävs.

* Statliga myndigheter med mer än tio anställda bör ha lika hög andel anställda med utomeuropeisk bakgrund som samhället i övrigt.

* Omfattande vidareutbildning om strukturell diskriminering vid Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren, Domstolsverket och Kriminalvården.

* Facket ska ha rätt att ha med en person utbildad i att motverka diskriminering under hela anställningsprocessen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA