Utredning föreslår enklare högskoleregler

HÖGSKOLAN2017-03-15

Tillträdesutredningen föreslå enklare regler för den som söker till högskolan. Ändringarna handlar om både behörighet och urval, rapporterar TT.

I dag överlämnar Tillträdesutredningen sitt betänkande. Regeringens särskilde utredare Jörgen Tholin har haft ett år på sig att ta fram förslag för att förenkla tillträdet till högskolan. Det handlar dels om behörighetsregler, dels om urvalsregler vid konkurrens om studieplatserna, skriver TT.

Utredningen föreslår bland annat nya regler för hur arbetslivserfarenhet ska kunna ge grundläggande behörighet till högre studier. Dessutom anser utredaren att det behövs nya regler för högskoleprovets roll i urvalet. Enligt Jörgen Tholin är det i dag närmast ett måste för den som söker in till högskolan att skriva högskoleprovet. Eftersom betygen säger mer om studentens möjligheter att klara högskolestudier kan högskoleprovets roll bantas, till exempel genom en nedre åldersgräns. Särskilda antagningsprov kan också bli aktuella, enligt TT.

Utredningen överlämnas till Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, senare i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA