Utredning föreslår ny lag mot hedersbrott

RÄTTSVÄSENDET2020-10-08
Hedersbrott ska bli straffbart i särskild ordning. Det föreslår en statlig utredning som överlämnats till regeringen.

Att samhället ska reagera mot alla former av hedersförtryck var en punkt i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Tidigare i år har brottet barnäktenskapsbrott införts i lagstiftningen liksom möjligheten att belägga barn med utreseförbud om det riskerar att utsättas för barnäktenskap eller könsstympas. En regel som gör att hedersmotiv ska vara skäl att skärpa straffen vid brott har också införts. Nu föreslår en utredning bland annat att det införs ett särskilt hedersbrott och att straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps.

”Samhället ska se ytterst allvarligt på alla former av hedersrelaterat våld och förtryck, och det måste komma till uttryck i straffrätten. Det handlar om allas rätt till sina grundläggande fri- och rättigheter”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, förslaget i pressmeddelandet.

Utredningen föreslår också att det införs en särskild brottstyp, som tar sikte på upprepade hedersrelaterade gärningar som riktar sig mot samma brottsoffer. Bestämmelsen föreslås utformas med fridskränkningsbrotten som förebild, men i dessa fall behöver inte gärningspersonen och brottsoffret vara närstående. För ansvar krävs att gärningspersonen har begått de brottsliga gärningarna i syfte att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder.

Utredningens förslag skickas nu ut på remiss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.