Utredning vill lägga ned fyra tingsrätter i norr

KRIMVÅRD2007-03-13

Polis, åklagare, domstol och kriminalvård bör samlas på en ort i varje Norrlandslän, föreslår en utredningsgrupp. Förslaget innebär att fyra tingsrätter läggs ned.

Motiven till förslagen är framför allt att öka säkerheten och minska resandet för myndigheternas personal. För kriminalvården handlar det om att komma ifrån en del av fångtransporterna mellan domstol och häkte. Och de mindre domstolarna har ofta svårt att ordna tillräckliga säkerhetsarrangemang.

Av de fyra rättsvårdande myndigheterna är polisen den viktigaste från ett medborgarperspektiv, enligt utredningen. Därför bör polisen behålla sin närvaro där man finns i dag. Däremot minskas antalet domstolar.

Det innebär att medborgarna ofta måste resa längre. Men enligt utredningen gör det inte så mycket, eftersom bara 16 procent av Sveriges invånare någon gång behöver besöka en tingsrätt.

Fyra tingsrätter läggs ned

Förslaget gäller fem Norrlandslän, och där ska alla de fyra myndigheterna finnas i Gävle, i Sundsvall eller Härnösand, i Östersund, i Umeå och i Luleå.

Därutöver ska det finnas tingsställen, domstolar som bemannas enbart vid rättegångar, på orter som har underlag för minst två brottmålsrättegångar i veckan. Fyra tingsrätter läggs ned: Lycksele, Skellefteå, Hudiksvall och Haparanda.

Vittnen ska slippa resa

För att underlätta för medborgarna bör videoutrustning på sikt finnas vid alla tingsrätter, tingsställen och hovrätter, så att vittnen och målsägande inte alltid behöver resa till orten där rättegången hålls.

STs avdelning inom domstolarna har ännu inte tagit ställning till förslaget. Men avdelningen har som enda fackliga organisation krävt att regeringen gör en analys av personalkonsekvenserna och därefter skickar förslaget på remiss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA