Utvisningar kostar mångmiljonbelopp

KRIMINALVÅRDEN2017-08-18
Kriminalvården har sedan januari 2016 chartrat plan för att utvisa 908 personer, redovisar Upsala Nya Tidning. Kostnaden var mer än 45 miljoner kronor, och 124 utvisningar kunde inte verkställas.

Upsala Nya Tidning har tagit fram statistik över hur Kriminalvården lyckats i regeringsuppdraget att ”avsevärt öka” andelen verkställda utvisningsbeslut. Under 2016 utvisade Kriminalvården 3 953 personer från Sverige, vilket var något fler jämfört med året innan, skriver tidningen. Tre av fyra av dem hade fått ett utvisnings- eller avvisningsbeslut från Migrationsverket. De övriga är främst personer som dömts för brott och utvisas till följd av en svensk dom eller en internationell efterlysning, skriver tidningen.

Vid åtta tillfällen har de specialchartrade planen tvingats återvända till Sverige utan att kunna verkställa utvisningarna. Kostnaden för de misslyckade utvisningsförsöken uppgår enligt tidningen till 1 462 100 kronor. Till det kommer kostnader för personal och eventuellt boende och reguljärflyg.

”Kostnadsaspekten är en viktig fråga för oss. En resa som inte blir genomförd medför oftast en merkostnad. När en avbeställning sker så innebär det ofta avbokningskostnader. Om en resa avbryts tillkommer kostnader för personal”, säger ställföreträdande chefen på Kriminalvårdens nationella transportenhet Claes Nöjd till Upsala Nya Tidning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.