Väktare ska få transportera frihetsberövade

POLISEN2021-11-05
Justitiedepartementet föreslår att väktare från auktoriserade bevakningsföretag som förordnas som arrestantvakter ska få transportera frihetsberövade personer. Syftet är att frigöra poliser för polisiära arbetsuppgifter.

Redan i dag är vissa arrestantvakter anställda vid Polismyndigheten, medan andra inhyrda från bevakningsföretag och förordnade som arrestantvakt. 

I en promemoria föreslår departementet att även förordnade arrestantvakter ska kunna transportera frihetsberövade personer, men att de då måste vara anställda av ett auktoriserat bevakningsföretag. Syftet är att renodla polisens uppdrag så att mer av myndighetens resurser kan läggas på brottsbekämpande arbete. I dag kan förordnade arrestantvakter inte självständigt utföra sådana transporter.

Det nya förslaget skulle innebära att arrestantvakter kan genomföra rutinmässiga transporter, som till exempel att transportera frihetsberövade till domstolsförhandlingar eller sjukvårdsbesök.

”Genom att renodla polisens uppdrag kan vi öka deras förutsättningar att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Att stärka polisen är ett av regeringens högst prioriterade områden”, framhåller inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär en ändring i polislagen som innebär att förordnade arrestantvakter får möjlighet att transportera frihetsberövade. En väktare med ett förordnande som arrestantvakt ska ha tystnadsplikt om sådant han eller hon har fått veta på grund av sitt uppdrag.

Polisen har 962 egna arrestantvakter

Enligt Polismyndigheten fanns i september 2021 962 egenanställda arrestantvakter varav 358 hel- eller deltidsanställda och 604 timanställda. Under 2020 använde Polismyndigheten förordnade arrestantvakter under sammanlagt omkring 330 000 arbetstimmar, motsvarande cirka 164 årsarbetstider.

Källa: Polisen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.