"Välkommen översyn"

SKL2008-01-25

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, välkomnar finansutskottets initiativ att se över principen att varje reform ska vara finansierad. SKL anser att staten idag inte respekterar principen.

Finansieringsprincipen är inte lagstiftad, men har fastställts av riksdagen.

Statliga beslut påverkar ständigt kostnaderna för kommuner och landsting, skriver SKL i en skrivelse till finansutskottet. Om riksdag, regering eller en myndighet fattar beslut som påverkar kostnaderna i kommuner och landsting utan att de också står för kostnaden, är det att betrakta som ett ingrepp i självstyrelsen, menar SKL.

– Det är omöjligt för kommuner och landsting att styra sin verksamhet när andra bestämmer vad de ska satsa sina pengar på, säger SKLs ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Riksdagens finansutskott har gett Förvaltningshögskolan i Göteborg uppdraget att kartlägga hur riksdagsbesluten har följt finansieringsprincipen under åren 1998-2006. Den färdiga utredningen ska läggas fram 2009.

Som underlag till kartläggningen har SKL gjort en egen sammanställning över beslut som har koppling till finansieringsprincipen.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, barnomsorgsgarantin, maxtaxan inom äldreomsorgen, höjda ambitioner för socialbidragen och obligatorisk livsmedelskontroll är några exempel där SKL anser att principen inte respekterats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA