Valmyndigheten föreslås få tio miljoner kronor extra

VALMYNDIGHETEN2022-01-27
I en extra ändringsbudget för 2022 föreslår regeringen att Valmyndigheten får 10 miljoner kronor extra, utöver det tidigare beslutade anslaget på 27 miljoner kronor.

Regeringen vill enligt ett pressmeddelande höja Valmyndighetens förvaltningsanslag från 27 till 37 miljoner kronor för år 2022 för att säkra ett robust valarbete och minska sårbarheten i Valmyndighetens verksamhet.

”De allmänna valens genomförande är grunden för demokratin i Sverige och den centrala valmyndighetens verksamhet är därför ovärderlig. Detta är en viktig åtgärd för att säkerställa att valen utförs säkert och korrekt”, kommenterar kulturminister Jeanette Gustafsdotter förslaget i pressmeddelandet.

Enligt regeringen fungerar det svenska valsystemet väl. Men regeringen bedömer ändå att Valmyndighetens resurser behöver förstärkas. Bland annat  ska de ökade resurserna användas till att stärka myndighetens säkerhetsarbete och stödjande insatser till den övriga valadministrationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.