Var fjärde gäststudent börjar aldrig plugga

HÖGSKOLAN2005-08-26

Av drygt 6 000 gäststudenter som år 2003 och 2004 fick uppehållstillstånd för att studera i Sverige var det 27 procent som aldrig påbörjade några studier, konstaterar Migrationsverket.

Migrationsverket har på regeringens uppdrag gått igenom uppehållstillstånd för gäststudenter och försökt ta reda på om sådana uppehållstillstånd missbrukas. De drygt 6 000 gäststudenter verket undersökt är knappt hälften av dem som fått uppehållstillstånd under perioden 2003-2004. Men det är inte självklart att siffrorna visar på ett utbrett fusk, konstaterar utredningen – det faktum att studenten inte börjat plugga i Sverige kan bero på att man sökt och blivit antagen till utbildning i något annat land och valt att börja sina studier där istället.

Men översynen har lett till ett antal förslag från Migrationsverket, bland annat att gäststudenter ska deponera pengar i svensk bank under studietiden och att man bara ska bevilja uppehållstillstånd för en kortare tid, som sedan förlängs när studenten visar att studierna är påbörjade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA