Vård av barn blev egen sjukdom

SOCIALFÖRSÄKRING2011-11-23

Vid ett experiment visade det sig att föräldrar som fått information om att frånvaro för vård av barn, vab, skulle granskas hårdare ökade sitt uttag av sjukdagar. Försöket är redovisat i en rapport från Institutet från arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

När föräldrar fick information om att deras uttag av ersättning för vård av barn , tillfällig föräldrapenning, skulle granskas hårdare minskade antalet vab-dagar. Samtidigt ökade deras sjukdagar med 4,9 procent för sjukfall kortare än en vecka. Det visar en rapport från Institutet från arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

I ett experiment som genomfördes år 2006 fick ett slumpmässigt urval föräldrar ett brev från Försäkringskassan där det stod att deras vab-dagar skulle kontrolleras extra noga de kommande två månaderna. Bland dem som fick informationsbrevet minskade antalet vab-dagar med 8,7 procent jämfört med andra föräldrar. Samtidigt ökade antalet sjukdagar – för sjukskrivningar kortare än åtta dagar – med 4,9 procent hos de föräldrar som fått brevet.

”Att vi har en karensdag vid sjukfrånvaro, men inte vid vård av barn, leder till en risk att föräldrar ansöker om vård av barn istället för att anmäla sig sjuka för att undvika karensdagen. Att en betydande del av det minskade uttaget av vab-dagar strömmade över till sjukskrivning indikerar att det finns en koppling mellan förmånerna också i praktiken”, skriver forskaren Malin Persson i ett pressmeddelande.

Så gjordes experimentet

Experimentgruppen bestod av närmare 20 000 slumpmässigt utvalda föräldrar med barn mellan ett och elva år, anställda i offentliga sektorn eller i företag med minst 500 anställda. Dessa jämfördes med drygt 500 000 föräldrar som inte fått något informationsbrev.

Källa: IFAU

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Suvi Timonen (ej verifierad) mån, 02/06/2012 - 20:07
När väl barnen blev friska så drogs man själv med sjukdom oavsett både på jobbet och hemma semester eller inte.
Förstår enkelheten i att anmäla sig för vab än att hålla på med byten då det oftast resulterar i att barnen ånyo påbörjat sjukdoms rundan återigen pga smitta från dagis eller skola mm och man själv klart smittas. Kallas även för rundgång så varför sådant tjafs gör om det till en enhet under barnåren istället för att jaga småpengar på det här visset som nu görs.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA