Vård i anstalt minskar återfall

KRIMINALVÅRDEN2008-09-02

Kriminalvårdens behandling av intagna med narkotikaproblem har lett till att färre återfaller i brott. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Sedan år 2002 satsar Kriminalvården på att förhindra narkotikamissbruk bland intagna. Målet har varit att identifiera narkotikamissbrukare i häkte eller på anstalt, utreda deras behov av och motivation för behandling samt erbjuda dem behandling. Kriminalvården har också haft som mål att minska förekomsten av narkotika inne på anstalter.
Nu visar Brås utvärdering en tydlig och statistiskt säkerställd skillnad i återfall mellan intagna som deltagit i missbruksvård år 2006 och en jämförbar kontrollgrupp som avtjänade sina straff innan satsningen började. Inom ett år efter frigivningen återföll 50 procent av dem som deltagit i behandling, jämfört med 58 procent i kontrollgruppen.

Sex av tio intagna är narkotikamissbrukare och risken för återfall i brott är mycket hög. Kriminalvården har inrättat sex särskilda behandlingsanstalter, där samtliga platser är avsedda för narkotikamissbrukare. Det finns också ett antal behandlingsavdelningar på andra anstalter. Totalt finns det cirka 800 behandlingsplatser för narkotikamissbrukare i fängelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA