Vårdare överfölls vid fritagning

SIS2011-01-27

Tre vårdare på Råby ungdomshem hotades på onsdagen i samband med en fritagning i Lund av en nittonårig elev. ”Det är en ytterst allvarlig händelse”, säger STs sektionsordförande Kenny Schultz.

Av:  Björn Forsberg

Den nittonåriga eleven skulle på ett tandläkarbesök och åtföljdes av tre vårdare från Råby ungdomshem där han är intagen. Vid vårdcentralen överfölls vårdarna av sju eller åtta män maskerade med rånarluvor. Enligt uppgift förekom också vapen.

Den fritagne som är omhändertagen enligt Lagen om vård av unga, LVU, har kopplingar till ett kriminellt gäng.

– Vi gör vad vi kan för att gardera oss inför den här typen av händelser men det är omöjligt att förutse allt, säger Kenny Schultz, STs sektionsordförande vid Statens institutionsstyrelses södra region.

Han säger också att eleverna, oavsett ålder, kan vara tungt kriminellt belastade.

– Det är inga barn det handlar om. Många har trots sin ungdom begått grova brott och ingår i kriminella nätverk. Tyvärr är också mycket av säkerheten inom SiS styrd av ekonomin och finansieringsmodellen. Har vi många elever finns det mer pengar till säkerhet och tvärtom.

Det här var första gången Råby ungdomshem drabbades av en väpnad fritagning. Men så sent som för några veckor sedan fritogs en annan elev efter det att personalen ”knuffats” undan.

De vårdare som utsattes för onsdagens fritagning får nu hjälp att bearbeta händelsen.

– Alla erbjuds samtal och jag tycker att vi har en väl fungerande organisation för att ta hand om personalen efter sådana här händelser, säger Kenny Schultz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA