Varslade och arbetslösa ökar snabbt

ARBETSMARKNAD2020-04-07
Sedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.

Antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen har ökat i mycket hög takt som en följd av den pågående pandemin. Under den senaste veckan mellan 30 mars och 5 april har myndigheten registrerat varsel om uppsägning av 12 733 personer. Det är 5 700 färre än veckan innan.

”Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant”, kommenterar analyschef Annika Sundén läget i ett pressmeddelande.

De branscher som drabbats hårdast av varsel år hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, transport samt information och kommunikation. Antalet berörda har ökat i alla län jämfört med förra veckan, men Stockholm har drabbats hårdast. 54 procent av samtliga varslade har en arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm, konstaterar Arbetsförmedlingen.

De som varslats har ännu inte blivit av med sina jobb. Men tim- och visstidsanställda har redan blivit av med sina tillfälliga anställningar och antalet nyinskrivna arbetslösa ökar i snabb takt. Under förra veckan skrev 25 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen. Det är 16 761 fler än samma vecka föregående år.

”Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget”, framhåller Annika Sundén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.