Stor ökning av antalet arbetslösa

ARBETSMARKNAD2020-04-15
Antalet nya varsel har nått historiskt höga nivåer sedan 1 mars, rapporterar Arbetsförmedlingen. Antalet inskrivna arbetslösa ökar också kraftigt. Totalt är nu mer än 400 000 personer inskrivna som arbetssökande.

I slutet av mars var enligt den senaste statistiken antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 388 000 personer. Men antalet ökar snabbt, och bara under veckan 6-12 april skrev ytterligare 13 835 personer in sig. Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten kommer att fortsätta öka till följd av krisen och mobiliserar därför resurser för att möta detta, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt tio procent inskrivna arbetslösa”, konstaterar analyschef Annika Sundén i pressmeddelandet.

Antalet arbetssökande i mars är 44 000 fler än för ett år sedan. Under samma period ökade arbetslöshetsnivån med 0,7 procentenheter till 7,6 procent. Under mars ökade antalet inskrivna ungdomar mellan 18 och 24 år till 51 032 personer, 7 000 fler än samma månad 2019. Det innebär att 9,8 procent av åldersgruppen nu är inskriven vid Arbetsförmedlingen.

Den senaste veckan varslades 6 600 personer om uppsägning. Det innebär att Arbetsförmedlingen sammanlagt har registrerat att 56 133 personer har varslats under perioden 1 mars-12 april. Kulmen på varselvågen hittills nåddes under vecka 13, 23-29 mars, då 18 433 personer varslades.

”Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året”, påpekar Annika Sundén.

De flesta som varslats om uppsägning jobbar inom hotell- och restaurangbranschen, bemanning och handel. Men enligt Arbetsförmedlingen har industrins andel ökat  under den senaste veckan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.