Krav på mer resurser till Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-04-20
Tidigare har Fackförbundet ST krävt att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar än vad regeringen anslagit för att kunna hantera arbetslösheten i coronapandemins spår. Nu gör även Akademikerförbundet SSR samma sak.

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar Heike Erkers och Ursula Berge att Arbetsförmedlingens statistik visar att cirka 56 000 personer har varslats om uppsägning den senaste veckan, små företag inte inräknade. Hur djup krisen blir är svårt att säga nu, skriver de, men att vi måste ha en arbetsmarknadspolitik och arbetsmarknadsmyndighet på topp med rätt resurser för att möta det här är uppenbart.

Heike Erkers.
Heike Erkers.

Publikt har tidigare rapporterat att ST krävt mer resurser till Arbetsförmedlingen och att förbundet är kritiskt till det tillskott myndigheten fick i vårändringsbudgeten. 

I stället har vi en myndighet som förra året fick en chocksänkning av sin budget med fyra miljarder kronor genom M/KD-budgetreservationen som SD röstade för. Myndigheten tvingades varsla en tredjedel av personalen, stänga mer än hälften av sina kontor och tvärstoppa massor med platser i arbetsmarknadsåtgärder som arbetssökande så väl behövde”, skriver Heike Erkers och Ursula Berge. Den drastiska minskningen för 2019 raserade mycket, konstaterar de två, och neddragningen följdes 2020 av en i stort sett lika stor reducering av anslagen.

”Skulden för det prekära läge som Arbetsförmedlingen befinner sig i just nu ligger på de partier som röstade igenom 2019 års huvudlösa budget och de som i dag står bakom januariavtalet. De måste nu skyndsamt tillföra medel, för i år och nästa år, samt ge Arbetsförmedlingen arbetsro så att den kan bygga upp den stabilitet som nu krävs”, skriver Heike Erkers och Ursula Berge.

Det arbetsmarknadspolitikerna gör i dag kommer att avgöra hur lång den här krisen blir, menar företrädarna för SSR.

”Dagens arbetsmarknadspolitiker måste släppa sina ideologiska låsningar och otidsenliga avtalsformuleringar om inte historiens dom ska bli hård. Gör vad som krävs och gör det nu!”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.