Växtvärk inom polisen

NYREKRYTERING2011-04-11
Kraven på cheferna har ökat inom polisväsendet, noterar Rikspolisstyrelsen, RPS. Målet att Sverige ska ha 20 000 poliser har lett till omfattande rekryteringar och fler oerfarna poliser i tjänst.

Regeringen har krävt att polisen ska bli effektivare, och i rapporten berättar RPS hur det går. Ett problem är att första linjens chefer har svårt att klara arbetsgivarrollen när många nya poliser anställs. Regeringen har som mål att Sverige ska ha 20 000 poliser, och det målet nåddes i juni förra året. Mellan januari 2007 och juni 2010 anställdes nära 5 000 nyutbildade poliser.

Enligt RPS-rapporten har det lett till att många polismyndigheter behöver förtydliga chefernas ansvar, och några har också ökat antalet chefer på lägre nivå och minskat antalet på högre nivå.

Generationsväxlingen innebär också nya attityder och värderingar, med ökade krav på kompetensutveckling och rörlighet. Polisen måste skapa rutiner och strukturer för att möta detta, sägs det i rapporten.

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.