Växtvärk inom polisen

NYREKRYTERING2011-04-11

Kraven på cheferna har ökat inom polisväsendet, noterar Rikspolisstyrelsen, RPS. Målet att Sverige ska ha 20 000 poliser har lett till omfattande rekryteringar och fler oerfarna poliser i tjänst.

Regeringen har krävt att polisen ska bli effektivare, och i rapporten berättar RPS hur det går. Ett problem är att första linjens chefer har svårt att klara arbetsgivarrollen när många nya poliser anställs. Regeringen har som mål att Sverige ska ha 20 000 poliser, och det målet nåddes i juni förra året. Mellan januari 2007 och juni 2010 anställdes nära 5 000 nyutbildade poliser.

Enligt RPS-rapporten har det lett till att många polismyndigheter behöver förtydliga chefernas ansvar, och några har också ökat antalet chefer på lägre nivå och minskat antalet på högre nivå.

Generationsväxlingen innebär också nya attityder och värderingar, med ökade krav på kompetensutveckling och rörlighet. Polisen måste skapa rutiner och strukturer för att möta detta, sägs det i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA