Vd på Handelshögskolan sparkas

HÖGSKOLAN2013-04-30

Handelshögskolan i Stockholm sparkar sin vd för chefsutbildningsföretaget IFL. Han påstås ha dömts för insiderbrott och brott mot EUs konkurrenslag.

Chefen lämnar sin post med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande från högskolan.

Han rekryterades till vd-posten i höstas, och blev i december även ledamot i högskolans ledningsgrupp. Men en tidigare styrelseledamot i IFL, Anders Rydin, slog larm till styrelsen om att den nya chefen var dömd för insiderbrott i Grekland och dömts till miljonböter av den grekiska finansinspektionen. Ett bolag han var vd för påstås också ha dömts till stora böter för konkurrensbrott.

Själv hävdade vd:n att han blivit frikänd, vilket också var högskoleledningens bild till en början. ”Vi tror inte att det finns någon grund för anklagelserna. Vår bild är att ärendet i Grekland avskrevs och att det slutade med frikännande”, sade Handelshögskolans kommunikationschef Carina Aspenberg till Publikt för knappt två veckor sedan.

Men lärosätet anlitade en advokat för att utreda frågan, och resultatet av granskningen blir nu att vd:n får sluta. Rektor Rolf Wolff hävdar i ett pressmeddelande att han inte känt till bakgrunden:

”Relevanta delar av VD:s bakgrund och andra omständigheter, som nu framkommit som en del av den av Handelshögskolans styrelse initierade externa granskningen, har inte tidigare varit kända.”

Han är dock självkritisk till rekryteringsprocessen förra året. ”Rekryteringen skedde inte med tillräcklig omsorg och noggrannhet”.

Tidigare finansministern Erik Åsbrink, S, som är styrelseordförande i Handelshögskolan, säger i pressmeddelandet att han stöder rektors beslut. Professor Lars Strannegård, prorektor för Handelshögskolan, tar över som tillförordnad vd för IFL.

Publikt har utan framgång sökt rektor Rolf Wolff.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA