”Vi diskriminerar inte kvinnor”

”MISSFÖRSTÅND”2003-12-16
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa diskriminerar inte kvinnor. Jag har blivit missförstådd av medierna, förklarar Björn Jitoft på Trygg-Hansa.

STs ordförande Annette Carnhede var en av dem som reagerade mot att Trygg-Hansa, där ST har sina medlemsförsäkringar, gett en trebarnsmamma lägre ersättning med motiveringen att hon skulle ha arbetat deltid om hon varit frisk.
– Det hela bygger på ett missförstånd. Vi sysslar inte med diskriminering, säger Björn Jitoft på Trygg-Hansa.
I ett inslag i morgonekot den 5 mars fick han svara på frågan om det faktum att fallet gäller en kvinna är en del av bedömningen. Björn Jitoft svarade att bedömningen är rimlig så tillvida att ”i ett enskilt fall en kvinna skulle ha en deltid”.
– Jag syftade på att det är vanligare att kvinnor arbetar deltid. Sedan finns det individuella skäl i det här fallet som är avgörande för vår bedömning, säger Björn Jitoft.

Trygg-Hansa skriver i sin inlaga till trafikskadenämnden att bolaget utgått från att kvinnan ”som oskadad skulle ha utnyttjat sin rätt att som småbarnsförälder reducera arbetstiden till 70 procent”.
– Det stämmer, men citatet är lösryckt ur sitt sammanhang. I det här fallet har trafikskadenämnden fattat beslut tre gånger tidigare och kvinnan och hennes ombud har hittills accepterat att ersättningen utgår från att hon skulle ha jobbat deltid, förklarar Björn Jitoft.

I veckan ska Annette Carnhede träffa företrädare för Trygg-Hansa för att få en närmare förklaring till bolagets bedömning.
– Vi har inga synpunkter i det enskilda fallet. Det jag reagerat mot är de uttalanden som kan tolkas som om bolaget gör olika bedömningar när det är en småbarnsmamma eller en småbarnspappa som ska få ersättning, säger hon.
Om förklaringen blir godtagbar finns inte något hinder för den telefonkampanj som Trygg-Hansa planerat att genomföra bland STs medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.