Vi måste ha kvar semestern

MEDLEM I ST2003-12-15

Namn: Waltraud Enqvist
Ålder: 55 år
Bor: I villa i Skogstorp, söder om Eskilstuna.
Familj: Sambon Hans och vuxne sonen David.
Yrke och arbetsplats: Registrator på Vägverket Region Mälardalen.
Lön: 17525 kronor.

Arbetsuppgifter: Som registrator tar jag emot all inkommande och utgående post och registrerar, diarieför, den. Under ett år diarieför jag och min kollega mellan 4 000 och 5 000 nya ärenden. Till det kommer äldre ärenden som cirkulerar till och från myndigheten. Under ett år blir det allt som allt runt 50 000 diarieförda handlingar.

Vägverket Region Mälardalen har huvudkontoret här i Eskilstuna och lokalkontor i Norrköping, Uppsala och Örebro. Totalt är vi 170 anställda, av vilka ungefär 160 finns på min arbetsplats. Jag kom till Vägverket 1993 och till mitt nuvarande jobb tre år senare. Men statstjänsteman har jag varit ända sedan 1961, sedan jag var 16 år.

Fritid: Jag målar tavlor i olja, läser en del litteratur och är intresserad av trädgårdsarbete. Vi har en trädgård hemma och där ökar rabatterna på bekostnad av gräsmattan. Jag har prydnadsbuskar, fruktträd och mycket blommor. Om jag känner mig lite ”trälig” av att ha haft mycket att göra på jobbet är det bara att gå ut i trädgården. Det är så avstressande.

Det bästa med jobbet: Det är omväxlande och självständigt. Jag trivs också bra med arbetskamraterna.

Det vill jag förändra i jobbet: Njaaa, jag vet inte om det är något. Möjligen borde vi vara mer folk. Vi två registratorer sköter också arkivet och det kan bli lite stressigt ibland. Det borde vara ytterligare en heltidsanställd som enbart gjorde det jobbet.

Därför är jag med i ST: Fackförbundet är ett stöd, tycker jag. Är vi många kan vi nog lättare få igenom olika saker. Och det är svårt att förhandla ensam. Jag har varit med i facket sedan 1961.

Viktigaste frågan för facket: Att ta till vara medlemmarnas intressen. Arbetsgivaren vill ändra arbetsvillkoren, exempelvis försämra semestern. Vansinnigt! Vi har ju avstått lön för att få den semester vi har och andra förmåner som fri läkarvård och medicin. I så fall ska man höja våra löner rejält men jag vill helst behålla längden på semestern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA