Vi omorganiseras lite väl ofta

MEDLEM I ST2003-12-16

Arbetsuppgifter: Jag arbetar med exekutiv indrivning gentemot näringsidkare och informerar vid ”starta-eget-träffar” som anordnas av Kronofogdemyndigheten (KFM) och Skattemyndigheten.
Till KFM kom jag 1987. Näringsindrivning innebär att jag utreder företagarna och verkställer åtgärder som gäller skuldsatta med skatteskulder eller skulder överhuvudtaget. De åtgärder vi vidtar, om inte betalning sker, är utmätning eller att lämna in konkursansökan.
Arbetet följer konjunkturen fast i motsatt riktning: mer jobb på grund av fler konkurser i lågkonjunktur och motsatsen i högkonjunktur. Genom att vi möter otroligt mycket folk i jobbet slits vi ganska mycket. Vi möter människor i press. Man känner empati för de utsatta men får inte engagera sig för mycket i dem. I det avseendet är det mer positivt att arbeta med näringsidkare. De har lättare att ta sig ur problemen.

Fritid: Jag har ett fritidshus fem kilometer från stan, där jag spikar, målar och sköter trädgården. Golf och skidåkning är andra intressen och social samvaro med vänner.

Det bästa med jobbet: Arbetskamraterna och att det är ett ganska fritt jobb – jag lägger upp arbetet själv. Som statsanställd har jag också en hyfsad semester.

Det vill jag förändra i jobbet: Faktiskt inget. Men vi omorganiseras lite väl ofta, organisationen hinner inte ”sätta sig” mellan varven.

Därför är jag med i ST: Det är viktigt att vara med, nästan enda sättet att uttrycka för arbetsgivaren vad vi tycker. Jag har själv varit fackligt aktiv och nu märker jag skillnaden: man stängs av från det som händer. Förut var jag insatt i allt, det var kul och det saknar jag.

Viktigaste frågan för facket: Lönerna – lönenivån måste höjas allmänt. Vår roll måste omvärderas. Jag har kolleger som har 15 000–16 000 kronor i månaden efter 30 år. De som varit här länge har kunskaper men nyanställda, som ska ha ”marknadsanpassade löner”, kliver om oss lönemässigt.

Fakta:

Namn: Irène Erlandsson.
Ålder: 43 år.

Bor: I hyresrätt i centrala Växjö.

Familj: Singel.
Yrke: Kronokommissarie vid Kronofogdemyndigheten i Kalmar,
Växjökontoret.
Månadslön: 19 100 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA