Vill ändra utlänningslagen

BO2008-01-14

Det är inte rimligt att föräldrar tvingas lämna sina barn för att resa till sitt hemland för att ansöka om uppehållstillstånd, skriver Barnombudsmannen, BO, i en skrivelse till regeringen.

Enligt reglerna i utlänningslagen måste den som söker uppehållstillstånd i Sverige av annan anledning än som flykting ansöka från sitt hemland innan man reser hit. Därför kan den som kommit till Sverige och fått barn med någon som är svensk medborgare eller har uppehållstillstånd tvingas lämna sitt barn för att åka till hemlandet och söka uppehållstillstånd därifrån.

”Det är anmärkningsvärt att föräldrar tvingas skiljas från sina spädbarn på grund av verkställighetsreglernas utformning i utlänningslagen eftersom forskningen visar att anknytning och samspel mellan föräldrar och små barn är livsavgörande för barnets utveckling”, skriver BO till regeringen.

Migrationsverket har tidigare begärt att reglerna i utlänningslagen ska ändras, så att man slipper avvisa en förälder när det är uppenbart att uppehållstillstånd kommer att beviljas. 

– Familjer splittras i onödan. Barn har rätt till och behöver båda sina föräldrar. Det är oacceptabelt att skilja små barn från föräldrar på grund av processuella hinder. Jag hoppas att regeringen finner en snabb lösning på problemet, säger barnombudsman Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA