Vill återkalla examinationsrätt

HÖGSKOLAN2007-06-14

Högskoleverket begär att regeringen återkallar examinationsrätten för Högskolan i Jönköping i fråga om forskarutbildning i statskunskap. Verket anser att den vetenskapliga miljön är för torftig.

Högskoleverket ifrågasatte förra året utbildningen i statskunskap vid Högskolan i Jönköping. Efter en granskning ansåg verket att den vetenskapliga miljön var alltför begränsad, bland annat beroende på att det bara fanns en disputerad lärare vid institutionen. Då ifrågasatte verket högskolans rätt att utfärda några som helst examina i statskunskap och den fick ett år på sig att åtgärda bristerna.

Sedan dess har lärarkåren vid högskolan utökats genom ett samarbete med högskolan i Halmstad och genom att en ny lektorstjänst på deltid inrättats. Därför anser Högskoleverket att det inte längre finns anledning att ifrågasätta examensrätten för kandidat- och magisterexamen.

Men för forskarutbildningens del bedömer Högskoleverket att de åtgärderna inte är tillräckliga. Den lokala vetenskapliga miljön vid högskolan är fortfarande alltför begränsad och sårbar och man är alltför beroende av externa handledare. Den miljö som i dag finns vid statsvetenskapliga institutionen uppfyller inte ens högskolans egen policy för forskarutbildningen, konstaterar Högskoleverket i sin skrivelse till regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA