Vill bevara bombade regeringskvarter

NORGE2013-10-14

Regeringsbyggnaderna som skadades vid terrorattentaten i Oslo 22 juli 2011 har stort nationellt värde och bör bevaras. Det anser den norske riksantikvarien.

Den norske riksantikvarien har haft i uppdrag att utreda bevarandevärdet av de regeringskvarter som skadades av Anders Behring Breiviks terrorattack 22 juli 2011, då åtta personer avled av bombexplosioner. Slutsatsen är att byggnaderna inte bör rivas, utan återställas i ursprungligt skick.

Riksantikvarien resonerar kring begreppet ”painful heritage”, smärtsamt kulturarv, och kommer fram till att ett bevarande är viktigt för att kollektivt minnas, bearbeta och försonas med smärtsamma händelser.

Riksantikvarien bedömer också att byggnaderna, förutom sina kulturhistoriska, arkitektoniska och konstnärliga värden, har fått en ökad symbolisk betydelse efter attacken.

Fokus i utredningen har legat på de tekniska förutsättningarna för restaurering av kvarteren Höyblokka och Y-blokka, som enligt riksantikvarien symboliserar den moderna välfärdsstaten efter andra världskriget. Byggnadernas huvudkonstruktion och konstutsmyckningar förstördes inte av bombattacken, slår utredningen fast.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA