Vill driva nytt asylsystem

REGERINGEN2009-05-18

Regeringen vill använda sitt ordförandeskap i EU till att förändra flyktingmottagandet. Enligt ett förslag om vidarebosättning ska medlemsländerna välja ut flyktingar direkt från olika flyktingläger.

Enligt Ekot vill migrationsminister Tobias Billström, M, driva förslaget under EU-ordförandeskapet i höst:

– Med det här systemet så skulle man kunna ställa strategiskt många tusentals platser till FNs förfogande. Det skulle öka ansvarsfördelningen inom EU när det gäller asylmottagande och det skulle hjälpa länder som i dag inte har sådan erfarenhet, säger han till radion.

Bland flyktinggrupper finns en oro att systemet ska slå mot flyktingar som lyckas ta sig till EU på egen hand:

– Man kan hamna i ett läge där man säger att de enda riktiga flyktingarna är kvotflyktingar och att de som dyker upp betraktas, åtminstone i media, som sådana som försöker att hoppa längre fram i kön och därför borde skickas tillbaka till hemlandet och vänta på kölappen att få komma in genom kvoten, säger Michael Williams, sakkunnig vid FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd.

Enligt Tobias Billström ska förslaget om vidarebosättning inte ersätta rätten att söka asyl i respektive medlemsland:

– Det är en mycket tydlig position från den svenska regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA