Vill ha ökad kvalitet i Skolinspektionen

SKOLAN2007-12-13

Den nya myndigheten Skolinspektionen ska arbeta effektivare och mer vetenskapligt. Utredaren Leif Davidsson vill att inspektionen ska vara mer kvalitetsinriktad.

Utbildningsinspektionsutredningen har överlämnats till regeringen. Den särskilde utredaren Leif Davidsson är kritisk till hur Skolverket idag sköter sitt uppdrag att inspektera landets skolor.

Inspektionerna är välkomna för skolornas rektorer och lärare, men de är inte enhetliga och rapporterna kommer alldeles för långt efteråt. Enligt utredaren har man varit i kontakt med skolor som fortfarande inte fått någon rapport mer än ett år efter inspektionen. Rapporterna är inte heller enhetliga och jämförbara, och man kan se att de präglas av enskilda inspektörers egna käpphästar.

Leif Davidsson föreslår en ny ordning där inspektionerna bygger på vetenskapliga metoder och väl beprövad erfarenhet. Utifrån en offentlig självvärdering från rektor ska Skolinspektionen granska hur rektor tar sitt ansvar, hur skolan fullgör sitt kunskapsuppdrag, kvalitén i verksamheten och om skolan efterlever reglerna. En första rapport ska komma till rektor inom två veckor från besöket och en slutlig rapport vara färdig inom en månad.

Rapporten från inspektionen ska utmynna i att Skolinspektionen sätter ett betyg på skolan utifrån en fyrgradig skala, från icke godtagbar kvalitet till mycket god kvalitet. Betygen ska offentliggöras, bland annat på myndighetens egen webbplats.

Skolor som inte lever upp till de krav som ställs ska kunna hotas med böter om de inte efterlever Skolinspektionens påpekanden – oavsett om huvudmannen är en kommun eller en privat entreprenör. Inspektioner ska genomföras i genomsnitt vart tredje år, men kan ske med tätare intervall vid behov.

Utredaren föreslår också att den nya myndigheten kontrollerar hur lärarna rättar de nationella proven. Upp till vart tionde prov ska kunna begäras in av myndigheten för att kontrolleras.

– Statens roll är inte att tala om för lärarna hur de ska jobba, däremot så ska statens roll vara att utvärdera resultat, sa utbildningsminister Jan Björklund, fp, sedan han tagit emot utredningen.

Utredaren föreslår att Skolinspektionen får en budget på cirka 360 miljoner kronor per år. Den nya myndigheten kommer att inrättas den 1 juli 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA