Vill korta väntetiderna

ASYL2007-12-10

Migrationsverket ska förkorta handläggningstiderna och samtidigt förstärka rättssäkerheten. Det skriver generaldirektör Dan Eliasson i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

Efter ett halvår som generaldirektör för Migrationsverket skriver Dan Eliasson att han inte ångrar valet att acceptera en så utsatt position:

”Jag är väldigt stolt över mitt uppdrag, men också väldigt ödmjuk inför det. Verket fattar beslut i omkring 220 000 ärenden per år och bakom varje siffra i statistiken finns en människa med ambitioner, hopp och drömmar inför mötet med Sverige. Våra beslut får stora konsekvenser för dessa individer och deras livsvillkor”, skriver han.

Enligt Dan Eliasson ska verket fortsätta att förkorta handläggningstiderna. Första halvåret 2008 ska den genomsnittliga väntetiden för en asylsökande vara nere i de sex månader regeringen ställt upp som mål. Och redan under 2009 ska handläggningstiden pressas ner till tre månader, i huvudsak genom att mindre krut läggs på utredningar av ärenden, där det är uppenbart att en person har rätt till asyl eller inte har asylskäl.

Med rätt prioriteringar kan resurserna läggas på de mer komplicerade ärendena, skriver Dan Eliasson.

Rättssäkerheten ska stärkas genom att de handläggare som ska bedöma ansökningar får bättre återkoppling av beslut i migrationsdomstolarna. Dan Eliasson vill också lansera ett kompetensutvecklingsprogram för de anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA