Vill låta oss välja lediga helgdagar

LEDIGHET2011-01-18

4 frågor till ST-medlemmen Qaisar Mahmood, revisions­direktör på Riksrevisionen, som i en debattartikel i Aftonbladet efterlyst frihet för anställda att välja sina helgdagar.

Du skrev artikeln som ett öppet brev till din chef, riksrevisorn Claes Norgren. Gick det inte att lösa frågan på arbetsplatsen?

– Jo, men frågan är större än mina individuella behov. Det är många i Sverige som vill fira andra helger än de kristna, men man är beroende av arbetsgivarens välvilja för att få ledigt. Det borde gå att reglera i ett kollektivavtal.

Och hur har det fungerat på Riksrevisionen?

– Bra, jag har jobbat på julafton och tagit ledigt under ramadan. Min avsikt var inte att hänga ut Riksrevisionen, och jag kommunicerade med min närmaste chef och med riksrevisorn innan artikeln publicerades.

Du fick mothugg av riksdags­ledamoten Tuve Skånberg, KD. Han tyckte bland annat att det är viktigt med helgdagar som är gemensamma för alla.

– Han har en poäng, men jag tycker att det behövs både och. Många länder med lång erfarenhet av mångfald har löst detta. I USA, till exempel, finns nationella helgdagar utan religiös anknytning, och därutöver har man en individuell pott med dagar.

Vad har du fått för reaktioner i övrigt?

– På Aftonbladets hemsida blev det en debatt i mindre trevliga ordalag. Det kom 300 till 400 inlägg av mer eller mindre främlingsfientligt slag. Kommentarsfältet stängdes sedan. Men på jobbet har reaktionen varit positiv. Och nu har arbetsgivaren på eget initiativ tagit upp frågan med facken. Jag hoppas att fler arbetsplatser blir inspirerade att göra det.

Qaisar Mahmood, Riksrevisionen.
Qaisar Mahmood, Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Roland (ej verifierad) tis, 01/25/2011 - 14:56
Att avfärda alla kritik mot en uppluckring av svenska traditioner som "främlingsfientlighet" är sorgligt. Mahmood ger själv exempel på hur smidigt han har löst problemet. Att då kräva ett komplicerat 'system' för detta känns onödigt.
Inlagt av Sam (ej verifierad) ons, 01/26/2011 - 21:53
Mycket bra idé. Inget hindrar den som vill följa kristna traditioner att fortsätta ta ut de valfria dagarna på så sätt. Mycket solidariskt av Qaisar Mahmood att vilja låta andra få samma möjlighet som han själv har kunnat få tack vare en öppensinnig arbetsgivare.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA