Vill öka rättssäkerheten vid a-kassorna

A-KASSAN2010-10-07

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, vill att a-kassorna ska tvingas följa samma regler för rättssäkerheten som statliga myndigheter.

Utredningen om en ny förvaltningslag har föreslagit att en rättssäkerhetsgaranti införs för statliga myndigheter. Nu föreslår IAF i sitt remissvar på utredningen att det förslaget utvidgas till att också omfatta a-kassorna. En sådan lagreglering skulle fylla en viktig rättssäkerhetsfunktion för enskilda när det gäller arbetslöshetsersättning, anser myndigheten.

IAF påpekar att a-kassorna är privaträttsliga organ med delegerad myndighetsutövning, och att förslaget till ny förvaltningslag därför inte kan tillämpas på dem. Cirka 300 000 personer sökte arbetslöshetsersättning under 2009. Men IAF påpekar att för dem finns inga regler om hur ett ärende ska väckas och handläggas, handläggningstider, kommunicering av beslut och hur beslut ska fattas. Därför vill IAF att regeringen utreder att låta den rättssäkerhetsgaranti som föreslås för statens myndigheter omfatta också a-kassorna.

Tydligare regler skulle också ge bättre förutsättningar för IAFs tillsyn av a-kassorna, anser IAF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA