Vill samköra studentregister

HÖGSKOLAN2008-04-29

Verket för högskoleservice, VHS, och Migrationsverket vill samköra sina register för att upptäcka dem som söker uppehållstillstånd för studier utan att påbörja dem.

Enligt en studie från Migrationsverket år 2005 börjar en av fyra av dem som fått uppehållstillstånd för studier aldrig några studier, berättar Dagens eko. Enligt Migrationsverket finns det en risk att människosmugglare utnyttjar utbildningssystemet som täckmantel. Samkörningen av registren skulle göra det lättare att övervaka att den som fått uppehållstillstånd också faktiskt har rätt till det.

– Det handlar naturligtvis om att få uppehållstillstånd till rätt person, säger Anita Engström på Migrationsverket till radion.

Men samarbetet ska också bidra till att studenterna ska hinna få sina uppehållstillstånd i tid. Antalet ansökningar om uppehållstillstånd på grund av studier har mångdubblats de senaste åren. Förra året fick verket in närmare 20 000 ansökningar.

– Det som inte fungerade, det var att vi inte hann få våra beslut klara i tid till terminsstart, vilket kunde innebära att en student missade sina studier, säger Anita Engström.

Om Migrationsverkets handläggare får tillgång till VHS register kan processen påskyndas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA