Vill se över höjd pensionsålder

REGERINGEN2011-02-09
Regeringen vill utreda hur svenskarna ska förmås att arbeta mer innan pensionen. Ökande medellivslängd gör att fler behöver arbeta längre innan de går i pension.

”När medellivslängden stiger och de materiella kraven under ålderdomen ökar kommer fler att behöva jobba lite längre än i dag, annars blir pensionerna lägre”, sade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, på en pressträff i riksdagen, skriver TT.

Den blocköverskridande pensionsarbetsgruppen är enligt Ulf Kristersson överens om att utreda hur de arbetade timmarna ska kunna bli fler, för att klara åtminstone bibehållen nivå på den statliga pensionen. Ett spår är att höja gränsen för rätten att fortsätta arbeta till 69 år, jämfört med dagens 67 år. Det förslaget fanns med i regeringsdeklarationen. Men för Socialdemokraterna är det inte en prioriterad fråga, säger den ekonomiske talesmannen Tomas Enroth till TT. Socialdemokraterna vill hellre se reformer som gör att fler väljer att arbeta till ordinarie pensionsålder än att gå i pension tidigare än vid 65 års ålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lars-Olov Remstam (ej verifierad) mån, 02/14/2011 - 09:53
Medellivslängden ökar i landet liksom den tid som ungdomar utbildar sig. Förr så började en stor del av befolkningen arbeta vid sexton års ålder och gick i pension vid 67. I dag kommer de unga ut i yrkeslivet vid i genomsnitt 23 års ålder gissar jag och arbetar sedan till 65, och 60% går i skolan till 25 års ålder.

De som går i skolan till de fyller 25 ska sedan arbeta in sin pension under 40 år och samtidigt amortera sina studieskulder och dessutom behöver de då pensionspara en icke ringa summa varje månad. Gör man inget åt problemet så får vi fler fattigpensionärer än vad samhållsekonomin tål.

De som kan måste helt enkelt få arbeta fler år, vilket i praktiken innebär högre pensionsålder, men samtidigt så finns de andra som behöver pensioneras tidigare, till exempel sådana som arbetar inom transportsektorn, polisen eller totalförsvaret och har mycket tuffa arbetsmiljöer. Det finns även de som får sådana förslitningsskador att de måste sluta yrkesarbeta tidigare.

Vi behöver alltså en flexiblare pensionsålder om det hela ska gå ihop samhällsekonomiskt. Det är inte förnuftigt vare sig att utslitna mste rbeta vidare eller att de som är friska och kan arbeta vidare måste gå i pension.

Ett annat jätteproblem är även att öka sysselsättningen inom de som är i yrkesaktiv ålder, för i dag har vi alldeles för hög arbetslöshet som dessutom börjar slå mot helt nya yrkesgrupper. Utanförskapet växer med alla de problem det medför.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.