Vill stoppa statsanställdas goda villkor

PENSION2013-08-28
Pensionsmyndigheten vill stoppa de förmånliga pensionsreglerna för högavlönade offentliganställda. Förmånerna bör anpassas till längre livslängd och inte övervältras på staten.

I sitt remissvar till pensionsåldersutredningen lyfter Pensionmyndigheten fram en problematik som inte berörts av utredningen, nämligen de statligt och kommunalt anställda med årslön över 7,5 inkomstbasbelopp, 424 500 kronor i år. För den gruppen anpassas inte pensionens storlek till att den förväntade livslängden har ökat.

”Det innebär att de kostnader som den högre livslängden medför överförs på staten, skattebetalarna. Det kan medföra sämre drivkrafter för senarelagd pension för dessa arbetstagare”, skriver myndigheten i sitt remissyttrande.

Myndigheten anser att det är rimligt att också dessa offentliganställdas pensioner anpassas till den föreslagna riktåldern genom att pensionens storlek anpassas till livslängdsutvecklingen, som på andra avtalsområden:

”Vi vill även betona att det inte är nödvändigt att frångå nuvarande förmånsbestämda tjänstepensionsavtal för att åstadkomma en livslängdsanpassning”, skriver Pensionsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.