Vill stoppa statsanställdas goda villkor

PENSION2013-08-28

Pensionsmyndigheten vill stoppa de förmånliga pensionsreglerna för högavlönade offentliganställda. Förmånerna bör anpassas till längre livslängd och inte övervältras på staten.

I sitt remissvar till pensionsåldersutredningen lyfter Pensionmyndigheten fram en problematik som inte berörts av utredningen, nämligen de statligt och kommunalt anställda med årslön över 7,5 inkomstbasbelopp, 424 500 kronor i år. För den gruppen anpassas inte pensionens storlek till att den förväntade livslängden har ökat.

”Det innebär att de kostnader som den högre livslängden medför överförs på staten, skattebetalarna. Det kan medföra sämre drivkrafter för senarelagd pension för dessa arbetstagare”, skriver myndigheten i sitt remissyttrande.

Myndigheten anser att det är rimligt att också dessa offentliganställdas pensioner anpassas till den föreslagna riktåldern genom att pensionens storlek anpassas till livslängdsutvecklingen, som på andra avtalsområden:

”Vi vill även betona att det inte är nödvändigt att frångå nuvarande förmånsbestämda tjänstepensionsavtal för att åstadkomma en livslängdsanpassning”, skriver Pensionsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA