Virtuell strejk startar på torsdag

FACKLIGT2007-09-26

I morgon bitti startar världens första virtuella strejk. Den äger rum i internetmiljön Second life, till stöd för anställda på IBM i Italien.

När de fackliga organisationerna på IBM i Italien krävde högre löner svarade företaget med att dra in personalens resultatbonus, en summa på omkring 1 000 euro per år och anställd. Fackföreningen Rapprenentenza Sindicale Unitaria, RSU, beslutade då att proklamera en virtuell strejk.

RSU uppmanar sina medlemmar att skapa så kallade avatarer, virtuella figurer, och gå in på IBMs områden i Second life för att protestera mot företagets agerande. IBM har använt tio miljoner dollar på att köpa lokaler i Second life, och de används bland annat vid introduktion av nya medarbetare.

RSU ber även de övriga nio miljoner invånarna i Second life att de ska delta i strejken.

UNI, facklig international för tjänstemän, stöder aktionen. På UNIs hemsida finns instruktioner om hur man skapar en avatar, hämtar utrustning för protesten och teleporterar sig in i Second life:

http://www.union-network.org/uniwebmasters.nsf/slibm?openform.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA